Tapen en Medical tape

img_7377

Een gewricht kan soms onvoldoende worden gesteund door het kapsel-bandapparaat bijvoorbeeld door weefselschade en/of pijn. Het is dan niet in staat is de passieve stabiliteit voldoende te waarborgen. In dat geval kan het noodzakelijk zijn het gewricht te ondersteunen met een tape. Bij een ondersteunende tape wordt de functie van het kapsel-bandapparaat overgenomen zodat het beschadigde weefsel gelegenheid krijgt te herstellen.

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. In deze periode werden daar tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt namen.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Bron: www.fysiotape.nl